Verkopen, technieken en benadering van gasten

Wat is ons beroep in één woord: Verkopen

In het horeca zijn we eigenlijk de hele dag aan het verkopen. We proberen de hele dag onze omzet te verhogen, maar…

We proberen het onze gasten zo naar de zin mogelijk maken en een tevreden gevoel te geven.

 Actieve verkoop is gastvrijheid

Hoe houden we onze gasten tevreden?

  • Continu in het zicht van de gast
  • Weet wat er speelt
  • Probeer de gast een stap voor te zijn

En dan komende de volgende vragen naar voren:

  • Hoe kun je bepaalde gasten benaderen?
  • Behoeftebepaling?
  • Upselling en crossselling?

Upselling is een omzet verhogende techniek

Upselling wordt onderverdeeld in CROSS-SELLING en UPSELLING

Voorbeeld van crossselling (bijverkoop)

Voorbeeld van Upselling (aansturen op een ander/beter product)

  • Optelsommetje:

Stel dat iedere medewerker per dag 1 broodplank , 1 Spa rood, 1 stuk appeltaart, 1 portie bitterballen en 1 fles huiswijn EXTRA verkoopt…

Broodplank                       €   5,75

Spa Rood                          €   2,75

Appeltaart                        €   3,50

Bitterballen                      €   7,00

Fles Huiswijn                    € 19,50 +

—————————————-

                                           € 38,50 x 365 dagen =  € 14.052,50 PER JAAR PER MEDEWERKER

 

Wat heb je als medewerker nodig om goed te kunnen upsellen?

  • Zorg voor een fijn en warm ontvangst (eerste indruk)
  • Vertrouwen / ontspannen
  • Enthousiasme / positieve uitstraling
  • Zorg dat je voldoende kennis hebt
  • Gastgericht denken (mensenkennis)
  • Geef beeldend advies en maak gebruik van termen
  • Blijf vooral doorvragen of stel een vraag terug
  • Leer ‘lezen’ wat de wensen van de gast zijn

Het benaderen van de gast in een stappenplan:

  • Hou rekening met het tijdstip van de dag
  • Bekijk welke type gast het is (zakelijk of leisure)
  • Zorg voor een goede opening aan tafel
  • Laat het vooral op je afkomen

Video over de kracht van up/cross-selling:

Video over upselling (met een knipoog):